kezdo                  uborka

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség. A tökfélék családjába tartozó zöldség, melynek termését fogyasztjuk.  Virága sárga, termése hosszúkás, zöld színű. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Víztartalma rendkívül magas (96 %), de gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Főként salátaként, dunsztolva téli savanyúságként, vagy nyersen fogyasztják.



Fogyasztása túlsúlyos és cukorbeteg emberek számára is nagyon egészséges. Alacsony a kalóriatartalma. Kedvező hatással
van a gyomor, a vese és a tüdő működésére.
Szépítő hatását már az ókori egyiptomiak is ismerték. gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé, így kiváló szépítőszer.