kezdo                  sárgarépa

A sárgarépa hidegtűrő növényünk, őse, a vadmurok, hazánkban is őshonos. Kora tavasszal elültetett magjaiból vaskos, sok tápanyagot raktározó főgyökérze-
te, karógyökér fejlődik. Karógyökerét fogyasztjuk, ezért gyökérzöldségnek nevezzük. Gyökere nedves, laza szerkezetű talajban fejlődik egyenletesen. Főzve, de nyersen különösen egészséges táplálék. Sok A-vitamint tartalmaz. Gyökérzete, lágy szára és összetett levele az első nyáron fejlődik.




A sárgarépa narancssárga színét a karotin nevű anyag adja.
A karotinból szervezetünkben A-vitamin képződik, amely a bőr és a szem egészségéhez nélkülözhetet-
len.

Létfenntartó szerveit ősszel kiszedjük a talajból. A következő év tavaszán kiültetve ernyős virágzatot, ikerkaszat termést és magot hoz. A sárgarépa kétnyári (kétéves) növény