A
petrezselyem karógyökere tápanyagokban és illóolajokban gazdag,
elsősorban ételízesítésre használt zöldség. Fehérgyökérnek is nevezik.
A növénynek nemcsak a gyökerét, hanem levelét is fogyasztjuk. A petrezselyem az egyik legfontosabb zöldfűszerünk.
Nincs nagy napfényigénye,
gyümölcsfák alatt, szőlősorok között is megél, de érzékeny a talaj
kiszáradására. A tápanyagdús, vízáteresztő talajt kedveli. Hidegtűrő
növény, magját már korán tavasszal el lehet vetni. Cserépben,
balkonládában is nevelhetjük. |
|
|
|
Gyökere:
karógyökér, színe kívül sárgásfehér, belül fehér színű. Raktározásra
módosult, sok tartalék tápanyagot tartalmaz. Felépítése hasonló, mint a
sárgarépánál.
Levelei: tőlevelek, 2–3–szorosan szárnyaltak, levéllemeze fényes.
Virágszára: 100–150 cm magas, elágazó, összetett ernyő virágzata van, rovarporozta növény.
Termése: ikerkaszat – kettő magból áll.
Magja: apró, 2–3 mm hosszú; illóolajban gazdag. Csírázóképessége 2–3 év.
|
|
|
|