Az Amerikából származó paradicsom az egyik legkedveltebb zöldség. Pirosra érő, ízletes bogyóterméséért
termesztik.
Mélyre
hatoló főgyökérzetével jól hasznosítja a talajnedvességet, ezért csak a termésfejlődés idején kell öntözni.
A
paradicsom lágy, húsos szárát dudvás szárnak nevezzük. Egynyári
növény.Szárán egy levélnyélhez több levélke kapcsolódik. Az ilyen
levelet összetett levélnek nevezzük. A terméshéja vékony, húsa
vitaminokban gazdag. Nyersen és főzve egyaránt fogyasztjuk.
|
|
|
|
Lédús,
húsos bogyótermését fogyasztjuk. Színét a likopin adja, mely
antioxidáns (véd a rákos betegségek ellen). A paradicsom utóérő, napon
megpirosodik, íze rendkívül ízletessé válik. Kényes nyomódásra,
ütődésre. Étkezésre húsosabb fajtáit, konzerviparban lédúsabb típusait
használják. Zölden leszedve savanyúságot készítenek belőle.
|
|
|
|