kezdo                  paradicsom

Az Amerikából származó paradicsom az egyik legkedveltebb zöldség. Pirosra érő, ízletes bogyóterméséért termesztik.

Mélyre hatoló főgyökérzetével jól hasznosítja a talajnedvességet, ezért csak a termésfejlődés idején kell öntözni.

A paradicsom lágy, húsos szárát dudvás szárnak nevezzük. Egynyári növény.Szárán egy levélnyélhez több levélke kapcsolódik. Az ilyen levelet összetett levélnek nevezzük. A terméshéja vékony, húsa vitaminokban gazdag. Nyersen és főzve egyaránt fogyasztjuk.

termése


Lédús, húsos bogyótermését fogyasztjuk. Színét a likopin adja, mely antioxidáns (véd a rákos betegségek ellen). A paradicsom utóérő, napon megpirosodik, íze rendkívül ízletessé válik. Kényes nyomódásra, ütődésre. Étkezésre húsosabb fajtáit, konzerviparban lédúsabb típusait használják. Zölden leszedve savanyúságot készítenek belőle.