kezdo                  káposzta

A fejes káposztának vaskos, rövid szárát és szorosan egymásra boruló leveleit fogyasztjuk.
Fejlődéséhez tápanyagokban gazdag talajt, sok vizet és fényt igényel. Már alacsony hőmérsékleten csírázik, és elviseli a hűvös időt is. Magjaiból az első évben gyökér, szár és levél fejlődik.
Virágot és termést csak a második évben hoz, tehát a fejes káposzta kétéves, más szóval kétnyári növény.




A kétnyári növényeknek az első évben csak a létfenntartó szerveik fejlődnek ki. Szaporító szerveik
a második évben jelennek meg. A termésérés után a növény elszárad.
Az ősszel felszedett fejes káposztát hideg pincében, földbe ásott veremben, nyersen tárolják, vagy savanyítják.
A savanyú káposzta C- és B-vitaminokban gazdag, egészséges étel.