kezdo                  borsó

A legkorábban piacra kerülő zöldségféle (a saláta után). Kedvező étrendi hatása miatt a korszerű táplálkozás fontos növénye.
Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.
A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg.
A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin) magas.



Szára – dudvaszár.
Levél – párosan, szárnyasan összetett, lomblevél. A csúcs felé eső levelek kaccsá módosulnak.
Virága – fehérek, magánosak vagy kevés tagú fürtben állnak, pillangós, öntermékenyülő.
Termése – hüvely, 5–15 cm hosszú, benne 5–11 maggal.
Mag – 6–10 mm átmérőjű, alakja éretten lehet gömbölyű, amely a kifejtő típusra jellemző, és ráncos vagy szögletes, amely a velő típusnál ismert.